Takmer 2 ročné monitorovanie hlucháňa pomocou fotopascí TETRAO

Obnova biotopov hlucháňa hôrneho (Tetrao urogallus) je jedným z hlavných cieľov nášho projektu, na ktorom sa podieľajú Správa CHKO Poľana, Správa NP Muránska planina a Národné lesnícke centrum. Tieto organizácie plánujú špeciálne lesohospodárske zásahy v chránených vtáčích územiach Poľana, Muránska planina a Stolica, aby zlepšili podmienky pre hlucháňa na približne 190 hektároch smrekových lesov. Už dva roky prebieha monitorovanie hlucháňov prostredníctvom fotopascí, čo nám umožňuje sledovať, ktoré oblasti hlucháne preferujú a aké správanie vykazujú.

Historicky sa hlucháň vyskytoval vo väčšine horských oblastí Slovenska, ale v súčasnosti ich počty výrazne poklesli. Od 70. rokov minulého storočia sa hluchánie lesy dramaticky zmenili v dôsledku intenzifikácie lesného hospodárstva, čo viedlo k zhoršeniu štruktúry lesov. Hlucháň potrebuje rozvoľnené lesy s rôznorodými stromami, kde sa môže bezpečne pohybovať a nájsť úkryt.

Napriek tomu, že hlucháň nie je striktne proti hospodárskym lesom, má na ne iné nároky, ktoré sú často v rozpore s aktuálnymi praktikami lesného hospodárstva. Našim cieľom je preto zmierniť tlak na maximalizáciu produkcie drevnej hmoty a podporiť pestovanie lesov, ktoré budú priaznivé pre živočíchy, vrátane hlucháňa. Horské smrekové lesy, ktoré sú biotopom hlucháňa, poskytujú kriticky ohrozenému vtákovi vhodné prostredie na hniezdenie. Ochrana biotopov hlucháňa zároveň chráni aj mnoho ďalších ohrozených druhov, pretože jeho biotopy fungujú ako "ochranný dáždnik".

Monitoring hlucháňov pomocou fotopascí, ktoré sú rozmiestnené v projektových lokalitách Muránska planina a Poľana, nám poskytuje cenné informácie o ich správaní a pohybe. Na Poľane je výskyt hlucháňa už veľmi zriedkavý, preto sa zameriavame aj na sledovanie predátorov, aby sme mohli navrhovať ďalšie opatrenia na podporu posledných jedincov. Fotopasce umiestňujeme v lokalitách, kde plánujeme aktívne lesohospodárske zásahy, ako aj v kontrolných oblastiach s už vhodnými podmienkami. Fotopasce, ktoré používame, majú vysokú výdrž batérií, čo je nevyhnutné najmä v zimných mesiacoch. Plánujeme rozšíriť počet fotopascí v ďalších rokoch projektu, aby sme mohli detailnejšie monitorovať populácie hlucháňa v rôznych lokalitách.

Zo záberov fotopascí môžeme sledovať správanie hlucháňov počas celého roka, od ich príchodu na tokaniská až po ich dvorenie a súboje samcov. Často zaznamenávame aj ďalšie živočíchy, ktoré sa v lokalitách pohybujú, ako sú medvede, vlci, rysy či diviaky, ktoré môžu byť pre hlucháňa potenciálnymi predátormi. Počas ďalšieho obdobia budeme fotopasce rozmiestňovať na miestach, kde predpokladáme výskyt hlucháňa, a zamerať sa aj na sledovanie predátorov. Každá fotopasca je cenným nástrojom na získanie informácií o stave populácie hlucháňa a ďalších živočíchov v danom území.

Klesajúce počty hlucháňa sú výsledkom kombinácie straty vhodného biotopu a vplyvu predátorov. Na veľkých plochách, kde ešte existujú vhodné podmienky, populácie hlucháňov stále klesajú. Najzávažnejšími predátormi sú líšky, kuny, krkavce a orly. Vzhľadom na kritický stav hlucháňa je potrebné aktívne manažovať populácie predátorov a chrániť vhodné biotopy. Plánujeme aj ďalšie lesohospodárske zásahy, ktoré by mali pomôcť zlepšiť podmienky pre hlucháňa v Muránskej planine a na Poľane. Tieto zásahy môžu mať dlhodobý pozitívny vplyv nielen na hlucháňa, ale aj na množstvo iných druhov, ktoré z nich budú profitovať. Zároveň je potrebné pokračovať v kontrole populácií predátorov, ako sú kuny a líšky, a zvážiť aj manažment krkavcov.

V našom projekte sa zaoberáme aj poľovným hospodárením v projektových lokalitách, kde je potrebné nájsť rovnováhu medzi ochranou hlucháňa a ostatnými druhmi. Aktívny dialóg medzi štátnymi ochranármi, poľovníckymi združeniami a ďalšími zainteresovanými stranami je kľúčový pre úspešnú realizáciu opatrení. V rámci Slovenska je dôležité zabezpečiť prepojenie lokálnych populácií hlucháňa, aby medzi sebou geneticky komunikovali. V projektových lokalitách Muránska planina a Poľana žije len niekoľko desiatok jedincov, preto je nevyhnutné zlepšiť podmienky pre ich prežitie a zabezpečiť ich budúci rast. Na záver, aktívne opatrenia na ochranu hlucháňa a jeho biotopu sú kľúčové pre zachovanie tohto druhu na Slovensku. Zlepšenie lesných biotopov, kontrola predátorov a zapojenie všetkých zainteresovaných strán sú nevyhnutné pre úspešné dosiahnutie tohto cieľa.

Autor blogu: Národné lesnícke centrum vo Zvolene

Celú publikáciu o monitorovaní hlucháňa v našich lesoch si môžete prečítať tu: https://www.prirodaprevsetkych.sk/takmer-2-roky-monitorujeme-hluchane-na-muranskej-a-polane/